Alegere bicicleta electrica trekking
Salutare.
Acum vreo 2 saptamani am testat, doar pentru cateva sute de metri, o bicicleta electrica buna (Kalkhoff) dar SH. Am ramas mască la cat de frumos si de usor merge, aproape singura!!! Era setata pe SPORT, adica intre ECO (asistare minima) si TURBO (asistare maxima la pedalare). Asa ca mi s-a pus pata sa-mi iau o bicicleta electrica, cu gandul sa ma REapuc de trasee de 60-100 de km in week-end-uri, vara, cu prietenii. De vreo 5 ani nu mai merg cu ei pt ca pur si simplu nu ma mai tin genunchii si prea rămân in urma! Dar mi-e dor … Cu bicicleta electrica, cu asistenta mai mica sau mai mare la pedalare, sper sa ma pot mentine in pluton
Acuma … bugetul nu este foarte mare, dar la o adica, daca merita, poate fi … flexibil
Date de intrare:
* Estimez ca voi face o medie de vreo 250 km pe luna de vara. Asta doar pe trasee cu prietenii, fara să țin cont de alte drumuri prin oras;
* Eu am 178 cm inaltime si 87 kg, dar ar fi de dorit sa o poata folosi si o persoana de 195 cm inaltime si 120 kg
* Foarte important: vreau NEAPARAT cadru fara bara de sus, adica de tipul low-step, sau “de dama”.
* Poate ca ar fi de dorit un model cu ceva suspensie in tija de la șa, dar nu este neaparat. Dar NU cu suspensie pe spate, asa-numita full-suspension, caracteristica MTB!
* Voi merge preponderent pe sosea, adica pe asfalt. Nu pe dealuri, nu prin paduri!
Prima data am cochetat cu un Devron 28426. Vreo 5.500 lei. Mai-mai sa-l comand. Firma românească, Deva, ok, dar … motor Bafang 30 Nm… frâne pe jantă … viteze in butucul din spate (super!) cu frână de picior (bleah !!!), deci … cam minimul posibil.
Asa ca bugetul meu cel oarecum flexibil a indraznit sa caute ceva mai bun.
Asa ca acum am in vizor 5 biciclete electrice, de la 5 producatori diferiti, in intervalul de pret 10.000 – 12.000 lei. Cam entry-level, ce-i drept, dar sa nu sărim calul: cam ăsta este bugetul maxim, mai ales la nr de km pe care o sa-i fac cu ea…
Deci, in ordinea descrescatoare a pretului, optiunile mele actuale ar fi:
1). Cross Maverix X1 Low Step, la 12.000 lei. Ma rog, 11.999 lei https://click4sport….1-low-step-27-5
PRO: motorul Shimano cu 85 Nm si bateria de 630 Wh si anvelopele ceva mai groase. Restul specificatiilor nu le stiu contabiliza ca si calitate / pret / nevoie !!!
CONS: NU are schimbatorul in butuc spate, este cea mai scumpa si are facilitati care nu sunt convins ca imi sunt necesare…
2). Winora Tria N8f eco Wave, la aproape 11.000 lei: https://kerobike.ro/…vetred-size-46/
PRO: Shimano Nexus 8 viteze in butuc spate; motor Bosch Active Plus; Restul specificatiilor nu le stiu contabiliza ca si calitate / pret / nevoie !!!
CONS: motor cu 50 Nm, baterie de 400 Wh, anvelope ceva mai subtiri…
3). Kross Evado Hybrid 3.0 : https://bikegeek.ro/…dru_biciclete-l
PRO: baterie Pathfinder de 882 Wh !!!; Restul specificatiilor nu le stiu contabiliza ca si calitate / pret / nevoie !!!
CONS: motor Bafang, cu ? Nm; anvelope chiar subtiri, chiar de oras , fara viteze in butuc.
4). Haibike Trekking 4 Low Altus: https://bellabike.ro…ld4509621112023
PRO: motor Yamaha 250W; Restul specificatiilor nu le stiu contabiliza ca si calitate / pret / nevoie !!!
CONS: doar 60 Nm; fara viteze in butuc.
5). Cu voia dvs, ultimul dar nu cel din urma, Accolmile Antelope 600C: https://accolmile.co…oducts/antelope
PRO: baterie ? (no name?) 540 Wh; Restul specificatiilor nu le stiu contabiliza ca si calitate / pret / nevoie !!!
CONS: motor Bafang M200, cu 65 NM ?; fara viteze in butuc.
Am vazut si Shengmilo MX06, dar roțile mi se par prea mici și prea groase si butucanoase pt ce imi trebuie mie… Plus ca nu as crede chiar tot ce spun chinezii acolo. Deși, apropo, am telefon Xiaomi Poco F5, dupa Mi8 si sunt multumit de ambele.
Ținând cont de toate cele spuse, care vi se pare cea mai bună bicicletă, cea mai cumpărabilă pt mine? Care este cea care iși merită cel mai mult prețul ?
Este diferenta mare in functionarea reală, pe teren, intre 30 și 50 Nm? Sau între 60 și 85 Nm, la cuplul de torsiune al motorului unei biciclete electrice?
Merita optat pt un schimbator de viteze integrat in butucul roții din spate? De ce este atat de rar, daca este atat de fiabil pe cat am citit eu ca ar fi?
Ce merita luat mai mult: un motor cu cuplu mare de 85 Nm sau un schimbator integrat in butuc? (Cross vs Winora, vezi mai sus)
Restul specificatiilor, la care nu ma pricep deloc, sunt atât de importante in utilizarea bicicletei încât să poată influenta decisiv calitatea si / sau prețul per-ansamblu al bicicletei?
Si atunci, per ansamblu, pe care sa o iau?
Raspuns ( 1 )
Salut, ai cateva dileme, dar sa le luam pe rand: cuplul mare mi se pare util atunci cand urci pante extrem de abrupte, iar acele pante extrem de abrupte de regula le intalnesti la MTB, foarte rar pe asfalt. In acest sens, pentru deplasarile pe asfalt, si un cuplu de 60Nm este suficient. 30 Nm intr-adevar este cam putin si va trebui sa compensezi tu mai mult prin propriile forte. In ceea ce priveste schimbatorul de pinioane vs viteze in butuc – cel cu vitezele integrate in butuc necesita mai putina mentenanta, este mai ferit de lovituri etc, dar este mai scump. La schimbatorul extern majoritatea consumabilelor sunt f ieftine, precum un cablu, o rotita de schimbator etc. Se poate regla usor, iar daca-l lovesti atat de tare si strambi urechea din aluminiu de care este prins, aceasta poate fi schimbata, costul fiind intre 50 si 100 de lei. Dar ca s-o lovesti atunci cand pedalezi pe sosea, fie trebuie sa lasi bicicleta pe partea cu schimbatorul, fie trebuie sa ai parte de o cazatura serioasa. Sau daca nu e schimbatorul bine reglat, iti poate sari de pe pinionul cel mare, intre pinion si spite. Dar astea-s cazuri exceptionale daca ma intrebi pe mine. Eu merg din 98 cu schimbator de pinioane pe mtb, unde de regula se intampla mai multe lucruri decat pe sosea, si nu stiu daca am avut 3 probleme majore pina acum.
Legat de restul de componente, sunt importante si franele mai ales daca ai coborari lungi. Acolo ar fi de preferat cele hidraulice pe disc, insa daca discurile sunt subdimensionate, spre exemplu de 160mm, acestea se vor incinge iar franele nu vor mai fi eficiente. Unii producatori instaleaza discuri mai mici pe e-bike-uri ca sa economiseasca bani, dar pina la urma tot trebuie sa le faci upgrade la 180 sau chiar 200.
Legat de faptul ca vrei sa mergi tu dar si o persoana foarte inalta pe bicicleta: diferenta este mare. Daca tu aveai 1.70 si celalalta persoana 1.80 mergea cumpart un cadru M sau L (depinde cine accepta sa stea mai intins sau mai compact pe bicicleta), si atentie, multi producatori au o greutate maxima recomandata de 115 kg, ciclist + bagaje. Daca spre exemplu bicicleta are o furca cu amortizor si cartus de aer, practic trebuie reglata de fiecare data cand se urca cineva de 80 vs 120 kg pe ea. Si aici diferenta este foarte mare, nu doar la inaltime.
Apoi, mai este o discutie legata de acumulator: depinde cat de lungi sunt traseele pe care vi le propuneti. Desigur, cu cat acumulatorul este mai mare, cu atat mai bine. 400Wh spre exemplu poate fi suficient pentru sosea, daca distanta nu depaseste 50 de km, nu exista o foarte mare diferenta de nivel si nu se merge doar pe turbo (sau modul maxim de asistenta). Idealul ar fi un motor cu un cuplu undeva la 60Nm, un acumulator la 600Wh, ca sa fie treaba sigura. Frane pe disc hidraulice, o furca cu amortizor si da, o sa cu tija cu amrotizor integrat poate fi un plus de confort, dar nu atat de mare pe cat v-ati astepta, deci se poate renunta la achizitia initiala sau se poate cumpara ulterior. Cam acestea ar fi datele problemei, sper ca am fost de ajutor.