Upgrade transmisie

Question

Salutare! Am un MTB cu o transmisie 1×9 Microshift Advent si un angrenaj cu 30T. As vrea sa fac initial un upgrade la angrenaj, credeti ca se poate potrivi orice angrenaj cu o foaie de 32T?

Sunt incepator si inca nu imi este clara compatibilitatea dintre piese cand vine vorba de transmisie. Multumesc anticipat!

Raspunsuri ( 2 )

 1. Salut, în primul rând îți trebuie o foaie pentru 1×9. Foile pentru transmisiile 1x au o construcție mai specială, căci trebuie să țină lanțul în frâu, ca aceasta să nu sară de pe foaie. Dacă te uiți cu atenție la dinți, vei vedea că au o formă diferită și sunt mai înalți decât dinții unor foi pentru 2x sau 3x. Apoi este vorba despre prindere. Compatibilitatea dintre o foaie și brațul pe care se prinde este dată de BCD (Bolt Circle Diameter). Practic, se măsoară distanța dintre centrele șurburilor (cum vezi în fotografia anexată), iar în funcție de acea valoare cumperi foaia. Asta dacă vrei să schimbi doar foaia.

  Dacă vrei să schimbi întreg angrenajul, îți recomand un Shimano Hollowtech II (poate fi Deore, SLX, XT etc.) deoarece este mai ușor ți arată mult mai bine decât ceea ce ai în prezent. Însă va trebui să achiziționezi separat o foaie de 32 specifică pentru 1×9. Foaia poate fi apoi montată pe angrenaj, de regulă pe exteriorul celor 4 brațe de prindere. Este posibil să ai nevoie și de șuruburi de prindere mai lungi pentru foaia respectivă. Iar dacă foaia nu este suficient de bine construită încât să țină lanțul cum trebuie, e posibil să ai nevoie și de un chainguide, dar asta vei constata abia după ce o să dai niște ture pe off-road. Dacă îți cumperi un angrenaj mai serios, precum cel menționat mai sus, este posibil să trebuiască să cumperi și un Bottom Bracket nou (recomand tot Shimano). Am impresia că angrenajul de care pomenești tu are prindere pe pătrat, deci și BB cu ax pătrat, incompatibil cu brațele Shimano Hollowtech.

  Cred că ideal este să mergi direct la un magazin, ca să vezi exact și care-s toate componentele de care vei avea nevoie ca să faci upgrade-ul. Este posibil să fie necesare și niște distanțiere pentru Bottom Bracket în funcție de cum pică linia lanțului, așadar e bine să ai și bicicleta cu tine ca să se facă toate măsurătilor la fața locului. Dar măcar acum ai aflat cam ce presupune. Nu e mare lucru, trebuie doar să dai de magazinul potrivit care are tot ce-ți trebuie ție pentru upgrade-ul acesta.

  Best answer
  0
  2023-01-09T13:40:33+00:00

  Salut, Dragos! Multumesc pentru raspuns, acum sunt lamurit in legatura cu toate detaliile. Intr-adevar ai dreptate, monoblocul actual este cu ax patrat si din pacate pe bile, deci il voi inlocui oricum 🙂

Lasa un raspuns

Browse
Browse